1 Aug 2010
Asa cum s-a intamplat si in tara noastra, tarile europene au luat masuri pentru a reforma piata muncii, in incercarea de a face fata situatiei economice dificile. In urma acestor reforme, situatia locurilor de munca in strainatate s-a schimbat si se va schimba si in continuare.
De exemplu, in Spania, luna trecuta cabinetul a adoptat o serie de schimbari structurale prin care angajatorii pot sa concedieze oameni platitnd mai putin statului. Prin aceasta masura, Spania spera sa le redea increderea investitorilor in finantele publice.
Prin adoptarea acestei reforme, angajatorii sunt obligati sa plateasca compensatii echivalente cu 33 de zile lucratoare pentru un contract de un an, fata de 45 de zile cum era inainte. Un fond de stat va oferi compensatii partiale celor care au lucrat pe perioade nedefinite.
In Spania, mai mult de un sfert dintre angajati sunt cu contracte de munca temporara, beneficiind de drepturi putine. Reforma are in vedere ridicarea taxelor platite de angajatori pentru contractele de munca temporara, descurajand astfel aceste obiceiuri si oferind angajatilor mai multe drepturi.
Deoarece sindicatele si angajatii nu au reusit sa ajunga la o intelegere cu cabinetul spaniol privind reformarea locurilor de munca, acesta a acceptat aceste masuri facand si mai dificila situatia angajatilor.
Primul ministru spaniol, Maria Teresa Fernandez de la Vega a descris reforma ca fiind “ambitioasa, substantiala si cu efecte pe termen lung”. In schimb, sindicatele au intrat in greva si condamna aceste masuri de restructurare.
Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au cerut Spaniei sa ia masuri de reformare a pietei muncii de teama ca tara se indreapta catre o catastrofa economica similara cu cea din Grecia. In momentul de fata rata somajului in Spania a ajuns la 20%, fiind cea mai mare in Uniunea Europeana, dupa Letonia.
Reforma adoptata de catre cabinetul spaniol va influenta foarte mult piata muncii, fiind si mai dificil gasirea si patrarea unui loc de munca in strainatate. Deasemenea, sansele ca cei care sunt cu contracte de munca temporare sa ramana fara job au crescut substantial.
Din ce in ce mai mult, paradisul locurilor de munca in strainatate, cum era privita Spania in urma cu doi – trei ani, tinde sa devina cosmarul romanilor plecati in strainatate in speranta unui trai mai bun decat in Romania.
Din pacate, astfel de masuri se iau in toate tarile europene, astfel incat piata muncii din strainatate nu mai ofera atatea posibilitati. Romanii sunt obligati sa se intorca in tara lor, respectiv sa ramana aici, chiar daca nici situatia locurilor de munca din Romania nu e roz deloc.
Intre timp, in America locurile de munca vacante au simtit o usoara creste in luna iunie, in special in domenii ca transport, depozitare, sanatate, minerit si industrie. in schimb, in domeniul constructiilor s-a simtit o scadere drastica.