21 Oct 2010
Absenta unei cereri solvabile din partea cetatenilor face neatractiva cumpararea de terenuri pentru noi dezvoltari rezidentiale. Singurii care mai fac investitii in achizitionarea de terenuri in prezent sunt retailerii, care aleg sa-si mareasca reteaua de magazine si sectorul industrial, in special partea de depozite.
Data fiind apetenta pentru consum a romanilor, multi retaileri straini au avut afaceri cu profit serios pe plan local, iar faptul ca se extind in continuare, chiar si in criza, este usor de inteles. In plus, odata cu ieftinirea terenurilor, multi investitori au trecut de la inchiriere la cumparare de terenuri. „Exista o tendinta clara a retailerilor de a-si mari reteaua de magazine prin achizitia de teren, mai degraba decat, prin inchiriere teren sau unitate comerciala intr-un parc de retail”, a declarat Laura Bencze, Research Manager la CB Richard Ellis Romania.
Cele mai mari achizitii din zona Capitalei
Cea mai mare achizitie recenta este cea prin care Interprime Properties, parte a grupului suedez Ikea, a cumparat terenul de 5,1 hectare de la Timpuri Noi cu 34,6 milioane de euro. Apoi urmeaza achizitia pe care a facut-o Medicover de la Global Finance din zona Pipera si Danubiana lui Tofan, cumparata de Alexander Hergan cu 21 milioane de euro, suprafata fiind de 83 de hectare.
Mai putem aminti cateva din terenurile mari vandute de Euroest. Astfel, un fond de investitii din Israel a cumparat in zona Centurii Sud-Est a Bucurestiului un teren de 6,5 hectare, pentru constructia unor spatii de depozitare, cu aproximativ doua milioane de euro. O companie italiana a cumparat un hectar in Popesti Leordeni in vederea relocarii activitatii din Bucuresti, pe motive de poluare a mediului. Pe DN2 la Afumati, Euroest a vandut doua hectare unei companii din Turcia pentru constructia unui depozit de legume si fructe.
Sursa: www.sfin.ro