31 Iul 2010
Bineintels ca raspunsul nu este: cresti pretul! Ar fi prea simplu sa fie asa, insa si dupa numarul de firme falimentare din ultima perioada sau la limita existentei, putem sa intuim ca nu e chiar asa de usor cu profitul net.
Cum este atunci? Putin mai nuantat, dar nu imposibil de deprins.
Setarea pretului
Se stie ca, daca pretul produsului sau serviciului tau este mai piperat, atunci vei vinde mai putine unitati, dar vei face mai mare profit din fiecare.
In final, pretul tau va depinde de suma pe care consumatorii o platesc deja pentru un produs asemanator si cat de mare este nevoia lor pentru acel produs.
Pana la urma, intr-un fel sau altul, piata va dicta pretul pe care doreste sa il plateasca. Ca sa afli insa acest lucru, preferabil este sa nu treci prin toate experientele posibile ci sa incerci cateva metode de cercetare a pietei in aceasta directie. Afla cat sunt ei dispusi sa plateasca.
Cum ai putea face asta? Folosind focus grupurile ar fi o modalitate, dar nu cea mai eficienta. Testeaza-i direct astfel:
Daca ai sa zicem 600 de contacte ale cumparatorilor, trimite trei feluri de mailuri de promovare ale aceluiasi produs, dar cu preturi diferite. De exemplu, la 200 dintre ei seteaza pretul de 10 ron, la altii 20, de 12 ron si la altii de 14 ron. Observa care este rata de raspuns si stabileste astfel pretul general pentru toata lumea.
Controleaza-ti costurile
Costurile sunt de doua feluri: fixe si variabile. Primele nu sunt influentate de vanzarile pe care tu le faci. Sunt elemente precum chiria, utilitatile, etc. Ele vor ramane aceleasi indiferent de cat de mult reusesti tu sa vinzi, in schimb insa, vor avea impact mult mai mic asupra profitului, in mod direct proportional cu vanzarile.
Costurile variabile vor creste cu volumul de munca sau cu numarul de produse fabricate. De aceea, costul materiilor prime devin un punct de plecare pentru rezultatul final pe care il vei obtine. Pretul de vanzare ar trebui sa ia in considerare preturile variabile, deoarece tendinta este de a se concentra pe costurile fixe, neglijand restul de investitii care trebuie acoperite. Aceste investitii, avand impact direct asupra profitului tau, este necesar sa fie reduse de cate ori este posibil, dar avand grija sa nu influenteze in vreun fel calitatea produsului final.
Rolul marketingului
Marketingul este intr-adevar o cheltuiala. Dar pentru ca este una absolut necesara, mult mai intelept este sa o vedeti ca pe o investitie. Trebuie sa iti calculezi cat de mult poti investi in marketing pentru ca acea cheltuiala sa fie mai mult decat acoperita de vanzarile pe care le va genera.
Ca mersul pe sarma
Sa iti maximizezi profitul este ca mersul pe sarma – trebuie gasit punctul de echilibru. Nimeni nu a spus ca va fi usor. Trebuie sa decizi preturi care te pun in avantaj competitiv, in timp ce iei de la piata atat de mult cat este ea dispusa sa dea. Este nevoie sa investesti in marketing pentru a creste gradul de notorietate al brandului, dar de la un nivel usor de mentinut, in conformitate cu suma care se reintoarce. Trebuie sa tai costuri de cate ori se poate, dar fara a afecta calitatea.