1 Aug 2010
Auzim mereu in jurul nostru vehiculindu-se expresia „macroeconomie”. Ce semnifica de fapt? De ce in conjunctura zilei de azi intotdeauna expresia „macroeconomie” este legata de explicatiile care ni se dau in ceea ce priveste situatia de „criza” in care ne aflam?
De ce asociem Guvernul Romaniei acestui termen? Dar partidele politice?
Daca luam definitia dupa dex-ul limbii romane aflam ca macroeconomia este o „ramură a științei economiei care studiază relațiile economice la nivelul ansamblului economiei naționale” .
Deci, macroeconomia este un domeniu al stiintelor economice.
Macroeconomia este de fapt statul si rolul pe care acesta il are in intregul context economic.
Spre deosebire de microeconomie, macroeconomia lucrează cu mărimi agregate si cercetează comportamentul economiei în general, cum ar fi:
Macroeconomia încearcă să găsească explicaţii pentru aceste oscilaţii, să găsească factorii de control relevanţi şi să stabilească dependenţele acestora.
La nivel guvernamental , se incearca modificarea marimilor care sunt semnificative prin modificari ale impozitelor, a dobanzilor sau a cererilor statului in scopuri bine definite, cum ar fi stabilitatea nivelurilor preturilor, cresterea gradului de ocupare a fortei de munca precum si cresterea economica.
Astfel macroeconomia studiază modul in care se comporta economia .
In macroeconomie exista o gama larga de oportunitati si de dificultati cu care se confrunta economia in ansamblu.
Privite la nivel macroeconomic,activităţile economice trec prin stări succesive de:
Pentru o analiza macroeconomica a economiei,economiştii studiază si compara anumiţii indicatori .
In baza acestor indicatori starea macroeconomica curenta a unei naţiuni poate fi destul de complet descrisa de :
Cea mai reprezentativa măsura a nivelului naţional global al activităţilor economice este valoarea producţiei sale de bunuri si servicii ,numita produs naţional.In cele din urma analizând ca valoarea produsa trebuie sa aparţină cuiva sub forma unui drept de proprietate, produsul naţional este egal cu revendicările asupra venitului total generate de producţia de bunuri si servicii.
Aşadar in studiul produsului naţional intra si studiul venitului naţional.
In consecinţa o schema a venitului si cheltuielor naţionale se prezintă ca un flux cicular care arata modul in care producţia naţionala generează profituri-salarii,profituri si rente astfel incat aceiaşi activitate de producţie va forma venituri de valoare echivalenta.
Venitul naţional si produsul national sunt concepte importante. Daca ele cresc ,situatia nationala sa imbunatateste.
Timpurile bune sunt asociate cu perioadele in care venitul national si produsul national sunt in crestere.Perioadele proaste sunt asociate cu cele in care cei doi indicatori scad.
Traim perioade bune? Traim perioade proaste? Oare ce traim acum daca traim?